Mattias Alkberg på vårturné med ny musik i bagaget

fredag
Mattias Alkberg. Foto: Johan Rönnow via United Stage

Idag är det lilla julafton för alla Mattias Alkberg-fans! Nya PENGAR OCH PENGARNAS DRÄNGAR finns ute nu och samtidigt är det klart med tre konserter i Stockholm, Göteborg och Malmö i vår. Sen har alla att se fram emot albumsläppet DRAKE den 15 mars och första smakprovet från det kom redan 5 januari; FEMTIÅRIG MAN.

"När man inte har nåt tar man vad man kan lägga händerna på. Man måste äta, man måste bo och så där. Men suck, man kan såklart prata klass till öronen trillar av. Det får andra, bättre lämpade, ägna sig åt, jag är för ledsen, jag är för less.

Alla snor av alla, rik som fattig. Och det är som Hanibal Lecter sa, ”vi åtrår det vi ser varje dag”, men det motsatta med. Vi hatar de som tar våra tvättstugetider, de som inte kommer och plogar bort vår snö eller tömmer vårt soprum. Inte de osynliga, de som inte ger dem lön nog, de som bombar hela länder.

Det är viktigt att de med fördelar ser dig.

Det gör mindre om en snygg ljuger för dig än en ful. Det gör mindre om en rik ljuger för dig än en fattig. Att deras fördelar sipprar ner till din nivå, höjer nivån, upp till deras. Säger de rika och snygga. För du känner dig så ensam. Och enda sättet att komma sig upp är att kliva på de andra här nere, de andra fattiga, de andra fula, de andra ensamma. Men det kommer ju aldrig hända.

Ideologiernas död. Solidaritetens dito.

Och hursomhelst, min cynism måste sippra ut någonstans. Tur för idioterna att det bara blev en låt.

Mattias Alkberg

Alla jävlar är idioter, eller hur nu rikemansbarnet Alexander Ekdahl uttryckte det, men barn är barn och de har inte bett om att födas. Lidandet är relativt såklart, men mer påtagligt för somliga. Fattigdom och elände eroderar våra samveten snarare än stärker våra medvetanden. Den rikes skit sipprar ner i hens stövlar och vad det lider uppstår sjukdom och hen dör och ruttnar ovanpå de svultnas lik. Man kan ju hoppas. Och hursomhelst, min cynism måste sippra ut någonstans. Tur för idioterna att det bara blev en låt. Tur även att det blev den här bangern."

Datum:

23 maj - Stockholm, Slaktkyrkan

24 maj - Göteborg, Pustervik

24 maj - Malmö, Plan B

Fler datum kommer.

Biljetter till konserterna finns ute till försälning.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten