Snart premiär för Jens Ohlins ”Quasimodo” på Folkteatern

torsdag
teater

Foto: Magnus Cimmerbeck

Jens Ohlin är regissören och dramatikern bakom succéföreställningar som Marie Antoinette och Misantroperna på Folkteatern och senast (Macbeth) på Dramaten. Nu är han tillbaka på Folkteatern med en helt nyskriven historia om jordens undergång och hur vi människor förhåller oss till en eventuellt förestående sådan. Bot och bättring eller njuta så gott det går innan allt är över? Det är frågan.

Lördagen den 18 februari är det urpremiär för ”Quasimodo”på Folkteatern i Göteborg.

I Quasimodo tar Jens Ohlin nu sig an jordens undergång med hjälp av klockringaren Quasimodo och hans outvecklade tvilling, som får uppenbarelser om guds straff och mänsklighetens utplåning. Hur ska vi leva våra sista dagar? Med botgöring, eller gå all in i det som kallas synd? Med ett brandhärjat Notre-Dame som fond får vi möta sju karaktärer som förhåller sig till den eventuella undergången på helt olika sätt.

- Att vara barn på 80-talet innebar en ständig skräck för att någon skulle trycka på kärnvapenknappen. Den möjliga apokalypsen har upptagit mig sedan dess. På senare tid också tanken på att jag själv möjligen är en del av den. Inför mig själv och samtiden pendlar jag mellan vilt hopp och djup hopplöshet. Båda tillstånden använder jag för att slippa förändras. Jag kommer på mig själv med att längta efter en metafysisk, tvingande princip. Tanken på att glatt begränsa mitt liv och underkasta mig en högre idé är både lockande och ohygglig. Och kan, som allt annat, missbrukas. Hur vet vi att det är rätt idé vi ägnar vårt liv åt? Och hur vet vi att domedagen kommer? Det enda som förenar domedagsprofeter i alla tider är att de har haft fel, säger Jens Ohlin som både skrivit manus till och regisserar Quasimodo i pressmeddelandet från Folkteatern.

Jens är naturligtvis inte ensam när han skapar karaktärerna i föreställningen och den värld de befinner sig i. Med sig har han, som flera gånger tidigare, scenografen och ljussättaren Susanna Hedin, kostymdesignern Matilda Hyttsten och mask- och perukdesignern Suz Åberg. Och som vanligt blir det visuella väldigt uttrycksfullt: gotiskt, asketiskt, och när guds straff (eller vad det nu är) kommer får vi se en aska, smutsiga och slitna kläder och otäcka bölder på kropparna ...

Quasimodo av Jens Ohlin

Urpremiär 18 februari 2023, Stora Scenen, Folkteatern Göteborg

Regi: Jens Ohlin

Scenografi och ljusdesign: Susanna Hedin

Kostymdesign: Matilda Hyttsten

Mask- och perukdesign: Suz Åberg

Medverkande: Nina Haber, Sanna Hultman, Kim Lantz, Malin Morgan, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist och Shada Sulhav.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten