Sverigepremiär för kraftfull familjeberättelse på teaterscen

tisdag
teater
Katarina Lundgren-Hugg som spelar Nawal. Foto: Johan Sundell, via Malmö Stadsteater

Varför har Nawal slutat prata? Vad är det för familjehemligheter hon bär på? Wajdi Mouawads Bränder är en thriller-liknande och episk berättelse om hur ett tvillingpar återvänder till sin mammas hemland, efter hennes död, för att upptäcka sitt eget sanna ursprung och finna svaret på varför deras mor plötsligt tystnade. För första gången på en svensk teaterscen får nu den libanesisk-kanadensiska författaren Wajdi Mouawads kraftfulla familjeberättelse Sverigepremiär på Malmö Stadsteaters Intiman den 9 mars 2024.

Regissören Gorki Glaser-Müller är mest känd för sina prisade dokumentärfilmer Children of the Enemy (2021) och Gorki versus Pinochet (2023). Nu gör han sin regidebut på en teaterscen med Wajdi Mouawads drömlika och poetiska historia om hur människor som upplevt krig och flyktingskap idag lever med offer- och brottserfarenheter på nya platser i världen. Berättelser som är svåra att prata om t.o.m. med sina egna barn:

– Hur viktig är egentligen sanningen? Bränder handlar om syskonen Janine och Simon, båda i 20-årsåldern. När deras mamma dör får de kämpa desperat för att hitta sanningen om sina rötter. Men kan de leva med den? De ger sig av till sin mammas gamla hemland i jakten på en pappa de trodde var död och en mystisk okänd bror. Deras mamma flydde mitt under brinnande inbördeskrig. Nu har de bränderna hunnit ifatt de vuxna barnen. Bränder utforskar skuggorna av arvsynden och dess fasansfulla påverkan på barnen - en insikt jag fick under min tid med filmen Children of the Enemy. Som regissör för Bränder är jag är otroligt glad och hedrad att det är i Malmö vi har Sverigepremiären. Här gick jag på Teaterhögskolan och fick känna den här vilda stadens puls. I föreställningen satsar vi på att genom musik och video dra in publiken i en total teaterupplevelse. Syskonens resa växer till en inre kamp för överlevnad när sanningen blir för svår att bära. Publiken dras in i detta mysterium men slutligen blir frågan: Hur långt skulle du själv gå för att upptäcka sanningen om dig själv?”, sa regissören Gorki Glaser-Müller i samband med press-släppet av föreställningen i höstas.

Bränder spelas på Malmö Stadsteaters scen Intiman 9 mars – 18 april 2024.

Wajdi Mouawad - Författare

Wajdi Mouawad är en libanesisk-kanadensisk författare, skådespelare och regissör. Han är känd i den franska och kanadensiska teatervärlden för politiskt engagerade verk som t ex pjäsen Scorched från 2003 (på franska Incendies och på svenska Bränder).Wajdi Mouawad föddes i Libanon 1968, men flydde det krigshärjade landet med sin familj och bodde i Paris några år innan han bosatte sig i Montreal. 1991, kort efter hans examen från National Theatre School, inledde han en karriär som skådespelare, författare, regissör och producent.Pjäser han skrivit är t ex Birds of a Kind (Generalguvernörens litterära pris, 2019), Wedding Day at the Cro-Magnons’, Tideline, och Scorched. Den senare filmatiserades och Oscarsnominerades 2010 (på franska Incendies och på svenska Nawals hemlighet).2000–2004 var han konstnärlig ledare för Montreals Théâtre de Quat'Sous. Han har mottagit ett flertal priser och utmärkelser för sitt författarskap och som regissör, inklusive år 2000 Generalguvernörens litterära pris för drama, 2002 Chevalier de l'Ordre National des Arts et des Lettres (Frankrike) och 2004 Prix de la Francophonie. Han har varit konstnärlig ledare för National Arts Centre French Theatre i Kanada, och är sedan 2016 chef för Théâtre national de la Colline i Paris.

Gorki Glaser Müller - Regissör

Gorki Glaser-Müller är regissör och manusförfattare, med en bakgrund även som skådespelare. Han är utbildad vid Teaterhögskolan i Malmö, och Högskolan för Fotografi och Film i Göteborg. Gorki Glaser-Müller har regisserat flertalet spelfilmer och dokumentärer i kortfilmsformat, som Ägget (2001), ¡Viva mamá! (2004), och 9/11 My Codename Was Manuel (2012) innan långfilmsdebuten En gång om året(2013). Gorki Glaser-Müller Guldbaggenominerades för bästa regi för Children of the Enemy (2021). Den har visats och prisats på flera internationella festivaler, bland annat på Krakow Film Festival där den tilldelades FIPRESCI-priset. Hans senaste film Gorki versus Pinochet (2023) är en personlig berättelse om en familjs flykt, och finns att se på SVT Play.

BRÄNDER Av Wajdi Mouawad

Sverigepremiär på Intiman 9 mars 2024

Agentur: Simard Agence ArtistiqueOriginaltitel: IncendiesÖversättning: Katrin Ahlgren

KONSTNÄRLIGT TEAM Regi: Gorki Glaser-Müller. Scenografi och kostym: Erika Sjödin. Ljus: Ulrik Gad. Komposition och ljud: Lisa Nordström. Video: Stefan Bexell Stanišić. Mask: Therese Jansson. Dramaturg: Anton Elmgren.

I ROLLERNA:

NAWAL – Katarina Lundgren-Hugg

JANINE – Elina Norén Sandberg

SIMON – Viktor Nyström Sköld

ALFONS/VAKTMÄSTAREN – Fredrik Gunnarson

ANTOINE/FOTOGRAFEN/GUIDEN – André Gatu

JIHANE/SAWDA/CHAMSEDDINE – Magdalena Eshaya

NAZIRA/ABDESSAMAD/MALAK – Li Brådhe

NIHAD/WAHAB – Martin Hendriks

RALPH/LÄKAREN/MILISMANNEN – Rasmus Savic

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten