Bröderna Mozart får urpremiär på Folkteatern

onsdag
teater
Repetitionsfoto "Bröderna Mozart". Foto: Mats Bäcker via Folkteatern

Vi ska ha en vattenfylld grav mitt på scenen. Vi ska såga upp golvet! Grannarna får klaga bäst de vill. Och det ska regna. Regna löv. Don Giovanni ska trilla ned i den där graven. Vi byter ut löven förresten. Det ska snöa! Och vi kämpar för konsten till sista andetaget.

”Bröderna Mozart” är Suzanne Ostens guldbaggebelönade film från 1986 om en regissörs kaosartade väg fram till premiär. Nu sätter Frida Röhl upp den på Folkteatern, i en varm och sprudlande pjäs som landar mitt i samtiden.

- ”Bröderna Mozart” är både lekfull och arg. Den sätter fingret på krocken mellan de stora visionerna och dess genomförande. Den handlar om mänskliga drifter och begär, om människor som brinner och vill något med varandra, med konsten, med världen. De är både storartade och futtiga. Jag älskar att arbeta med den här föreställningen, den sprutar energi, säger Frida Röhl, regissör för ”Bröderna Mozart” och konstnärlig ledare för Folkteatern.

På scenen möter vi en stor ensemble. Nya för Folkteatern är bland andra skådespelarna Magnus Krepper och Kjell Wilhelmsen, båda välkända ansikten för publiken genom sina roller inom film och tv-dramatik, men också på landets stora teaterscener. I övriga roller ser vi Millan Baeckström**/Linnea Simon**, Andrea Edwards, Jonas Egfors**, Nina Haber, Sanna Hultman, Elsa Kihlberg*, Anna Lundström, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist och Ludvig Stynsberg*.

- Det är jättekul att för första gången jobba på Folkteatern och kul att komma tillbaka till Göteborg där mitt teaterintresse en gång i tiden började, säger skådespelaren Magnus Krepper som kommer göra rollen som regissören Valter i ”Bröderna Mozart”.

Kompositören Joel Igor Hammad Magnusson har skapat helt nya, elektroniska arrangemang av Mozarts klassiska verk. I manus beskriver regissören Valter musiken som att operan har ”recyklats och getts en elektronisk kostym”.

Uppsättningen får urpremiär på Folkteatern, Stora scenen den 24 februari 2024.

Bröderna Mozart

Efter ett filmmanus av Etienne Glaser, Suzanne Osten och Niklas Rådström

Scenbearbetning: Kristian Hallberg och Magnus Lindman

Regi: Frida Röhl

Scenografi och kostymdesign: Charlotta Nylund

Ljusdesign: Carina Backman

Kompositör: Joel Igor Hammad Magnusson

Maskdesign: Suz Åberg

Koreografi: Cecilia Milocco

Medverkande: Millan Baeckström**/Linnea Simon**, Andrea Edwards, Jonas Egfors**, Nina Haber, Sanna Hultman, Elsa Kihlberg*, Magnus Krepper, Anna Lundström, Lena B Nilsson, Jonas Sjöqvist, Ludvig Stynsberg* och Kjell Wilhelmsen

*Skådespelarpraktikant från Teaterhögskolan i Luleå.

**Praktikant från Operaprogrammet vid Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten