Premiär för unga på Backa Teater

onsdag
teater

Foto: Ola Kjelbye

Fredag 9 april sätts Luciakandidaterna upp på Backa Teater för första gången. Pjäsen har skrivits av Johanna Svalbacke och regisseras av Marcus Carlsson. Till att börja med kommer endast högstadieskolor kunna se föreställningen.

Vi är mycket glada att vi får spela pjäsen för vår unga publik. Jag tror att det är viktigare än någonsin att unga människor får en möjlighet att möta konst och kultur, säger Lars Melin, ny konstnärlig ledare på Backa Teater. 

Föreställningen handlar främst om tre unga tjejer som befinner sig i kyrkokapellets omklädningsrum där de inväntar besked om vem som kommer koras till Trollhättans Lucia.

Förväntningar, tradition och starka känslor bygger pjäsen som med svärta, lättsamhet och hög igenkänning berättar om tre ungdomar som närmar sig det vuxenheten. Manuset påbörjades för nära tio år sedan, när Svalbacke nyss lämnat tonårstiden bakom sig.

Jag skrev om sådant som jag tyckte var viktigt då. Det är en pjäs som snuddar vid många ämnen: kärleken, döden, anorexia, utsatthet och sexuella övergrepp. Det är ofta lättare att komma åt det svarta genom humor. De ligger mycket nära varandra, säger Johanna Svalbacke. 

Luciakandidaterna är den första pjäsen som har premiär sedan Lars Melin tillträdde som ny konstnärlig ledare på Backa Teater i mitten av februari.

I de omständigheter som råder kommer endast högstadieklasser välkomnas som publik. Abonnerade bussar kommer ta de som inte kan ta sig dit själva till teatern.

Jag tror att det är viktigare än någonsin att unga människor får en möjlighet att möta konst och kultur, och uppleva något annat än Zoom. Så snart det är möjligt kommer vi naturligtvis även att ha offentliga föreställningar av Luciakandidaterna, säger Lars Melin.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten