Premiär för spökhistorien The Turn of the Screw på Folkoperan

fredag
operateater

Fotograf: Mattias Rudh

The Turn of the Screw, som kallats för värdens bästa spökhistoria, ger en obehaglig insyn i människans psyke. Premiär på Folkoperan 1 februari 2023.

Operan The Turn of the Screw baseras på kortromanen med samma titel av Henry James (publicerad 1898) och är en av Benjamin Brittens mest spännande och banbrytande operor men även ett av efterkrigstidens verkliga mästerverk. Människans utsatthet och empati blottläggs men också förmågan att begå mycket onda handlingar. Vi förs in i en värld av mystik och till synes oskyldig skönhet som visar sig dölja en obehaglig hemlighet.

Handlingen utspelar sig på herresätet Bly på den engelska landsbygden. En ung kvinna har precis anställts som guvernant till de föräldralösa syskonen Miles och Flora. Ganska snart känner guvernanten att det är något som skaver i idyllen och det utvecklas sakta mot en mardröm. Vålnader av en tidigare butler, Peter Quint, och en tidigare guvernant, Miss Jessel, gör entré och de visar sig ha en obehaglig makt över barnen. Guvernanten gör allt i sin makt för att skydda barnen men i takt med det återkommande musikaliska temat skruvas historien genom ett otal variationer mot den slutliga katastrofen.

För regin står Annilese Miskimmon, konstnärlig chef för English National Opera i London. Miskimmon har rosats för en mängd uppsättningar internationellt och kanske särskilt för sin regi av Brittens Billy Budd på Den Norske Opera för ett antal år sedan. I Sverige har hon tidigare regisserat Jenufa på Kungliga Operan.

I have spent many years always watching what Folkoperan is creating as they are a company after my own heart – making thrilling opera for everyone to experience the power of music and drama. I am so honoured to be able to work with this amazing company on one of the most famous English operas with wonderful singers and musicans. What a dream!

– Annilese Miskimmon

Musik: Benjamin Britten.

Libretto: Myfanwy Piper (efter en roman av Henry James).

Översättning: Catarina Gnosspelius.

Musikalisk ledning: David Björkman.

Dirigenter: David Björkman / Marit Strindlund.

Regi: Annilese Miskimmon.

Scenografi/kostym: Herbert Murauer.

Ljus: Ellen Ruge.

Mask och peruk: Theresia Frisk.

Dramaturg: Jürgen Otten.

Medverkande:

Prolog och Peter Quint: Kristofer Lundin.

Guvernanten: Marie Arnet.

Miles: Hampus Nyberg / Oscar Svensson

Flora: Therese Bergknut / Nelma Kollberg.

Mrs Grose: Hege Høisæter.

Miss Jessel: Tessan-Maria Lehmussaari.

Kammarensemblen.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten