Sverigepremiär för "Riket" på Helsingborgs stadsteater

torsdag
teater
Foto: Mattias Berglund via Helsingborgs stadsteater

Just nu är 1990-talet hetare än någonsin inom populärkulturen. Och vad kan då vara bättre än att kasta nytt ljus på en riktig klassiker från årtiondet: danske Lars von Triers megasuccé ”Riket”. För fem år sedan skrevs den om för teaterscenen och fick urpremiär på Det Kongelige teater i Köpenhamn. Nu är det dags för Sverigepremiär!

Lars von Triers banbrytande, ikoniska och flerfaldigt prisbelönta ”Riket” blev en omedelbar internationell succé när den kom i början av 1990-talet. Även i Sverige slog den igenom hos den breda tv-publiken. Tittarna längtade till varje avsnitt och inte sällan kunde man höra den koleriske chefsöverläkaren Stig Helmers ”Danskjävlar!” citeras.

Precis som i tv-serien utspelar sig Helsingborg stadsteaters ”Riket” på ett stort sjukhus, Rigshospitalet. I centrum står, förutom Stig Helmer, oförglömliga karaktärer som den spirituella Fru Drusse, hennes vuxne son Bulder som tar varje chans att läsa Kalle Anka på arbetstid, den konflikträdde chefen Moesgaard och många fler.

-Givetvis förhåller vi oss till tv-serien och inte minst till Nicolai Fabers manus för teaterscenen. Men vår version är en egen uppsättning, säger regissören Malin Stenberg.

Malin Stenberg har arbetat på teatrar och operahus runt om i landet och är bekant för Helsingborgs teaterpublik efter att ha regisserat ”Fattigfällan” på Lillan 2022.

- ”Riket” är ett drömprojekt för mig. När den visades på tv var det en aha-upplevelse. Jag var väldigt ung och Lars von Trier gav mig helt nya nycklar till vad humor, satir och underhållning kunde vara. Sedan dess har han varit en av mina allra starkaste inspirationskällor, säger hon och fortsätter:

-Von Trier pekade i sitt ”Riket” på en motsättning, mellan vetenskaplig upplyst logik och magisk, andlig intuition. Den här berättelsen rör sig just på den kritiska linjen mellan ockultism och vetenskap. Ibland när jag går tillbaka till en roman eller en film som har haft stor betydelse för mig som ung, kan det kännas som att verket har bleknat. Tiden har inte varit snäll mot den. Men med ”Riket” är det precis tvärt om. Tiden har snarare sprungit ifatt den historien. I ljuset av allt från Macchiarini-skandalen till covidpandemin, anti vaxx-rörelse och Anders Tegnell-dyrkan har färgerna blivit klarare i den här berättelsen. Konturerna har blivit starkare.

Överläkaren Stig-Helmer, i tv-originalet spelad av en Ernst-Hugo Järegård i högform, ser vi Nils Dernevik.

Hur är det att axla rollen som den nästintill oefterhärmlige läkaren?

-Det är jätteroligt och jag ser otroligt mycket fram emot det, men det är med total skräck. Det är ju en omöjlig uppgift att axla den rollen. Men jag satsar på att smyga in en blinkning till Ernst-Hugo då och då – det måste jag ju göra, säger han.

”Riket” får Sverigepremiär 23 mars och spelas till och med 4 maj.

SVENSK PREMIÄR! Spelas på Storan 23 mars–4 maj 2024

I rollerna: Sasha Becker, Gustav Berg, Nils Dernevik, Kajsa Ericsson, Scilla Gandsjö Gullstrand, Peter Järn, Maria Kulle, Elin Norin, Robert Olofsson, Saga Widjer, Olof Yassin Av: Lars von Trier och Niels Vørsel

Dramatisering: Nicolai Faber

Översättning och bearbetning: Lucas SvenssonRegi: Malin Stenberg

Scenografi: Zofi Lagerman

Kostym- och maskdesign: Bente Rolandsdotter Kompositör: Leo Sander Svensson

Koreografi: Dorte Olesen

Ljusdesign: Ernesto Mejia

Förlag: Nordiska ApS

Föreställningens längd: 2 timmar och 50 minuter inklusive paus

Rekommenderad ålder: Från 13 år

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten