Claes Månsson återvänder till humorscenen

onsdag
teaterbuskisFars

Claes Månsson återvänder till humorscenen

Bo Håkansson

Efter tre år på franska rivieran gör Claes Månsson comeback i teatervärlden. Första återseendet blir i ”Pilsner & Penseldrag”, en scenversion av Gideon Wahlbergs Grabbarna i 57:an, med premiär 1 juli på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg. Biljetterna släpps den 3 april kl 10.00.

En förvirrad kyrkoherde var hans senaste ess i rockärmen, sommaren 2015, i Falkenberg. Tre år senare ska Månsson återgå till skratten och det halländska teaterlivet.
– Vad som helst kan hända, jag har kanske glömt bort hur man gör, säger Claes Månsson i ett pressmeddelande.

Strax efter nyår bestämde han sig. Claes Månsson återvänder till teatern och ensemble-arbetet. Under tre år har han framför allt fokuserat på ett behagligt liv i franska Antibes, samtidigt som han då och då återvänt för filmjobb (nya Lorryfilmen, filmen Halvdan Viking, Saltön, tv-serien Lingonligan).
- Jag har ibland känt mig som förre utrikesministern, Carl Bildt. Flugit och farit på internationellt uppdrag, med regelbundna återbesök i Sverige, säger Claes.
– Det är lätt hänt att man blir bekväm. Jag vande mig vid att hänga på Rivieran, varma baguetter från det lokala bageriet och klämma ut det sista ur solkrämstuben. Samtidigt som inspelningarna alltid är uppstyrda och proffsiga, med alla kugghjul som underlättar jobbet. Men till slut längtade
jag tillbaka till grunden, till en teatergrupp att spexa och skratta med. Att få improvisera på repet, pröva olika repliker utan att en scripta exploderar
, säger Claes med ett skratt.

Gideon Wahlbergs anrika Grabbarna i 57:an var en stor tittarframgång i SVT för 40 år sedan. Då spelades de båda plankstrykarna av Bert-Åke Varg och Sune Mangs. Nu ska rollerna göras av Månsson och Jojje Jönsson.
- Det var en kioskvältare på den tiden när Sverige bara hade två kanaler. Alla såg den! säger Claes.
- Ja, för att i andra kanalen gick väl Ykköskanava, nyheter på finska, säger Jojje Jönsson.
- Ihop med serien ”Herr och fru Papphammar” med Gösta Ekman var det höjdarna. Jag satt som klistrad. Jag var fritidsledare på den tiden. Ett par år senare sökte jag in till scenskolan, minns Claes.

Ensemblen i ”Pilsner & Penseldrag” består av Claes Månsson, Jojje Jönsson, Siw Carlsson, Mikael Riesebeck, Ing-Marie Carlsson, Anna Carlsson, Per Holmberg, Lars Väringer, Karin Bergquist och Ola Hedén. Regi: Ulf Dohlsten. Manus: Gideon Wahlberg. Bearbetning: Lars Classon och Jojje Jönsson.

Premiär på Vallarnas friluftsteater söndagen den 1 juli kl 18.00 2018, spelas hela sommaren t.o.m. 12 augusti.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten