SVT:s Luciamorgon från Kalmar Slott

måndag
luciajul
Foto: Adam Humlesol, via Destination Kalmar

Luciamorgon i SVT är en omtyckt tradition. I år har alla Kalmarbor en extra anledning att slå på tv:n onsdagen den 13 december klockan 07.00. Platsen för den stämningsfulla konserten är nämligen Kalmar Slott.

Luciamorgon är ett återkommande inslag i SVT sedan mitten av 1950-talet och konserterna ges på olika platser varje år. Årets Luciatåg går i den historiska miljön på Kalmar Slott och det är en lokal Lucia och lokala körer som sprider ljus och sjunger våra mest älskade Lucia- och julsånger.

Luciatåget består av körerna Vox Beata från Kalmar domkyrka och Voices från Kalmar kulturskola. Hagbysånglingarna är årets barnkör och vi får också höra duon Sol-Roos, som består av lutisten Doyho Sol och flöjtisten Emelie Roos. Det blir dessutom solosång av Ida ”Adée” Olsson ackompanjerad av gitarristen Ulf ”Bitte” Appelqvist. Medverkar gör även stråkkvartetten Camerata Nordica och eldkonstnärer från Kalmar kulturskola.

Det var helt fantastiskt att se Luciakören gå över vindbryggan

Meg Nömgård, slottschef på Kalmar slott

– Det var helt fantastiskt att se Luciakören gå över vindbryggan. Det var en av de första visionerna jag fick när jag började som slottschef för drygt två år sedan, hur vackert det vore med Luciamorgon från Kalmar Slott, säger Meg Nömgård, slottschef på Kalmar Slott.– Sedan dess är vi många som har arbetat för att det ska bli verklighet och vi är väldigt glada över att SVT trodde på idén och valde att samarbeta med oss. Jag vill rikta ett stort tack till Kalmar kulturskola, körerna och musikerna som gjorde fantastiska insatser. Det kommer att bli en magisk Luciamorgon och vi är många som har fått ett minne för livet, tillägger hon.

Luciamorgon visas i SVT onsdagen den 13 december klockan 07.00 och går också att se via SVT Play.

Det är inte möjligt att se Luciamorgon på plats på Kalmar Slott, men på kvällen ges en Luciakonsert med Vox Beata och Voices i Gröna salen. Konserten är redan slutsåld, men de som hann få en biljett får alltså uppleva samma kör som syntes i tv på morgonen.

Den som vill njuta mer av Lucia på Kalmar Slott kan också se slottets egen julföreställning ”Berättelser vid granen” den 17 december. I år är temat Lucia och slottschef Meg Nömgård bjuder på berättelser om Helgonet från Syrakusa och om Sveriges Luciatraditioner förr i tiden. Vi får också höra vissångerskan Ulrika Gunnarsson framföra gamla småländska jul- och staffansvisor.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten