Musikalen "En julsaga" åter på GöteborgsOperan

tisdag
julmusikal
Bild: Tilo Stengel via GöteborgsOperan

GöteborgsOperans musikalversion av Dickens En julsaga får efterlängtad nypremiär den 15 december. Återigen fylls Stora scenen av snöfall, klassiska julsånger, barnkörer, disko och spöken när vi får följa den julhatande Scrooges resa genom en julnatt som förändrar allt.

Ta Charles Dickens både hårdkokta och rörande berättelse om den surmagade Scrooge som hatar julen. Lägg till en mängd oväntade musikstilar. Blanda med klassisk julstämning via snöfall och julsånger och krydda till sist med fantastiska kostymer, skruvad humor, lite lagom otäcka spöken och massor av sjungande barnskådespelare.

Där har du grundreceptet för Duratrions omåttligt populära version av En julsaga på GöteborgsOperans Stora scen. Urpremiären ägde rum 2017 och familjemusikalen spelades tre december-år i rad. Att uppsättningen är efterlängtad märks på publiktrycket, enbart ett fåtal biljetter finns kvar i spelperioden.

Handlingen är välkänd: Den bittra, snåla och elaka Scrooge hatar allt och alla. Värst av allt är julen. Något vidrigare än glad, generös och kärleksfull gemenskap kan inte finnas. Så tänker Scrooge. Tills den natt då en avliden väns ande kommer på besök. En vän som i skepnad av tre spöken tar Scrooge på en omvälvande resa genom livet – barndomen, nutiden och framtiden.

Charles Dickens klassiska bok är även känd under namnet En spökhistoria vid jul. Här omvandlad till en musikal fylld av humor, medmänsklighet och ett och annat läskigt spöke. Adams julsång blandas med Stevie Wonder och blinkande disco. Musikal, opera, pop, rap och klassiska julsånger.

I rollistan syns många kära återkomster: I rollen som Scrooge ser vi åter musikalartisten Carina Söderman, bassolisten Mats Almgren ikläder sig olika spökskepnader och de textförfattande musikalartisterna Tobias Ahlsell, David Lundqvist och Anders Wängdahl är berättare. Julia Carlström, musikalartist, är ny som spöke. Medverkar gör också GöteborgsOperans Orkester, GöteborgsOperans Kör och Barnkör.

Föreställningen har nypremiär fredag den 15 december klockan 18:00. Spelas 15–22 december 2023 på Stora scenen, GöteborgsOperan.

Musikal i en akt av Tobias Ahlsell, David Lundqvist och Anders Wängdahl efter Charles Dickens kortroman. Sjungs på svenska. Rekommenderas från sex år.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten