Timbuktu, Cleo, Looptroop Rockers och Helt Off till Malmö & Beyond

tisdag
Malmö & Beyond

Sommaren är en fantastisk tid och i år har minifestivalen Malmö & Beyond bestämt sig för att välkomna sommaren på allra bästa sätt. Den 9:e juni kommer Folkets Park i Malmö att bli till en vibrerande och levande hyllning till den kommande årstiden. Ibland barer, foodtrucks och lyckliga människor får besökarna njuta av konserter från delar av Sveriges absoluta hiphop- och reggae-elit.

Timbuktu behöver väl egentligen inte någon närmare presentation. Folkkär, respekterad, ständigt föränderlig och beväpnad med ett brinnande socialt patos så har han förblivit relevant genom de tre senaste decennierna. Med tio hyllade soloalbum, flera Grammisar och P3 Guld-vinster säger väl något om den enorma popularitet han har. 2021 släppte han sitt ljuddrama ’Härifrån’ där lyssnarna får följa hans personliga resa genom livet – en resa som avslutades med låten ’Bygga Nytt’ tillsammans med Sabina Ddumba.

2022 tillhörde Cleo. Även om hon sedan länge varit en av den svenska hiphop-scenens storheter har hon faktiskt aldrig kommit ut med ett album. Förrän nu vill säga. Måhända är det en ändå bra sak då ’Missaoui’ är proppfull av erfarenhet, kunskap, smärta och kvinnohistoria. Plattan är ett tungt magnum opus och har mottagit en mängd av nomineringar och priser.

Det har gått 20 år sedan Looptroop Rockers släppte sitt numera ikoniska album ’The Struggle Continues’ och det är än idag ett antiauktoritärt mästerverk. Med stöd i producenten DJ Embees krispigt själfulla samplingar får lyssnare njuta av Promoe, Supreme och Cos.M.I.C som med vassa texter etsat sig rakt in i den svenska hiphop-historien. Dessutom blev det också en fenomenal export-succé.

Helt Off att göra en efterlängtad comeback i Folkets Park. Det roots och reggae-influerade bandet bemästrar konsten att samtidigt leverera baktaktstung fest och viktiga kommentarer på samhället utan att ge avkall på något.

Utanför parken, på konstplanket, har Malmös egna Ola Kallin kurerat en uppställning av Skånes och Danmarks allra finaste spraykonstnärer: Marr, Rens, Sek, Vader, Days, Hefa, Max Solca och Delicious Brains.

När festivalområdet stänger vid 22.00 så fortsätter festen inne på Moriska Paviljongen och den prominenta listan med artister fortsätter! På scen har vi albumaktuella STOR som med rätta fått ett rykte som en av de tyngsta och viktigaste låtskrivarna inom svensk hiphop. Förutom att släppa tre prisade album har STOR också hunnit göra succé på TV 4:s ’Så Mycket Bättre’. Att döma av de färska singlarna ’Ordning & Reda’ och ’Elden’ med Dizzy och Manny Falco så har vi ett nytt mästerverk att vänta. Uppträder gör också producenten och artisten Ayla som med sin unika hybrid av reggae och hiphop bland annat tilldelats Manifestgalans pris för Årets Rytm för sitt album ’Klarspråk’ samt Malmöbaserade Efia Abu som tillsammans med det fenomenala Drömbandet bjuder på autentisk och själfull roots reggae och soul på skånska. Vi kommer dessutom att få uppleva DJ-set av stjärnor som Besh One, Sabrina Zut, King Skraam och Frida Irave.

Biljetterna till Malmö & Beyond på Malmö Folkets Park den 9 juni 2023 släpps 5 april.

Åldersgräns: 18 år

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten