Refused och M.I.A. till Rosendal Garden Party

tisdag

Refused. Foto: via FKP Scorpio

M.I.A. och Refused, två giganter som genom sina gränsöverskridande visioner har format hur nutiden låter. I sommar kommer bägge två till Rosendal Garden Party, som samtidigt presenterar speldagar för alla hittills bokade artister.

Efter fyra års frånvaro från scen är det äntligen dags för Refused igen. En exklusiv konsert, Rosendal är deras enda spelning och deras sista festivalspelning i Sverige. Någonsin. Få svenska band har lämnat ett djupare avtryck på den internationella musikscenen än Refused. Det som började som hardcorepunk i världsklass och utgjorde navet i en omvälvande subkultur, som spred sig från Umeå till resten av världen, förvandlades snabbt till något mycket större. Med det stilbildande albumet ”The Shape of Punk to Come” flyttade Refused på alla gränser. Ur dess mylla har generationer av musiker hittat inspiration och nya genrers fötts.

Med texter lika provocerande som hennes beats stormade M.I.A. den internationella musikscenen under början av 00-talet. Sen dess har hon vägrat att kliva ner från tronen. Medan resten av världen har försökt härma hennes uttryck har hon själv konstant legat minst två steg före. M.I.A. är helt enkelt måttstocken som alla andra gränsöverskridande samtidskonstnärer mäts mot.

”Rosendal Garden Party har hela tiden handlat om att bryta mönster och förvandla det gamla festivalkonceptet till något nytt. Vi har sökt inspiration i konst, aktivism, subkulturer och artister vi själva älskar för deras förmåga att krossa stela strukturer. Både M.I.A. och Refused hör dit. De har inspirerat oss, och det känns fantastiskt att vi i år får hälsa bägge två välkomna till Rosendal”, säger Johanna Beckman, innehållsansvarig för Rosendal Garden Party.

Övriga nya artister är det souliga brittiska rockbandet The Heavy och den palestinsk/fransk/algerisk/serbiska nyskaparen Saint Levant. I samband med dagens artistsläpp presenteras även speldagarna för de hittills bokade artisterna. På onsdag klockan 10:00 släpps endagsbiljetterna via Eventim.se.

Rosendal Garden Party 14-16 juni Djurgården, Stockholm

Fredag 14 juni: M.I.A. / Refused / Turnstile

Lördag 15 juni: Massive Attack / RAYE / Saint Levant

Söndag 16 juni: The Cardigans / Grace Jones / The Heavy