Göteborgs dans- och teaterfestival tillbaka på banan

fredag
festivaldans

Foto: G Gelia Thomakou

Göteborgs dans- och teaterfestival tvingades som så många andra festivaler ställa in förra året på grund av pandemin. Även i år är många större festivaler fortsatt på paus.

Nu meddelar dock Göteborgs dans- och teaterfestival att de kommer tillbaka redan den här sommaren. Närmare bestämt i augusti. Men denna gång blir det i ett annorlunda, tillfälligt, format.

Vi ändrar tillfälligt vårt koncept och skapar istället små minifestivaler under spelåret 2021/2022. Det blir ett nytt och spännande sätt att ta del av festivalprogrammet i dessa osäkra tider.

Martin Hansson, chef för Göteborgs dans- och teaterfestival

Det blir en festival som sprids ut under ett helt år. Festivalen tar sin början i augusti 2021 för att avslutas i augusti året efter.

Man inleder med att släppa program och biljetter endast för augusti 2021, därefter kommer föreställningar presenteras efter hand fram till att festivalen rundas av i augusti 2022. Publiken kommer alltså redan nu i augusti att få uppleva internationell cirkus, teater, dans och utomhusperformance på olika scener i Göteborg och i Västra Götalandsregionen.

Programmet för augusti 2021 ser ut som följer:

20 augusti: Svalbard Company / All Genius all Idiot (Nycirkus, Sverige), Stora Teatern, Göteborg

Med stor inlevelse, energi och en gnutta galenskap intar prisbelönta Svalbard Company scenen för att med högklassig cirkuskonst peka på det mest djuriska inom det mänskliga beteendet.

21–22, 28 augusti: GöteborgsOperans Danskompani / Hurricane (Dans, Sverige), Göteborgsoperan, Göteborg

Golvet snurrar i hög hastighet. Kraften styr hur dansarna kan och måste röra sig. Det är nervkittlande, tilldragande och fascinerande. Koreografen och akrobaten Yoann Bourgeois skapelser har själ och stort hjärta.

25 augusti: Fly Theatre / Frida Ki Allo (Teater, Grekland), Stora Teatern, Göteborg

Kliv rakt in i den färgstarka mexikanska konstnären Frida Kahlos värld! Med humor, sarkasm och stor intensitet målas hennes dramatiska liv upp framför oss - med liveprojiceringar, ljud, musik och en stark smittande monolog.

26–27 augusti: Konstgruppen FUL / Baba Karam Urpremiär! (Performance, Sverige), Atalante, Göteborg

Baba Karam är en deltagande dansföreställning som utgår ifrån den väldigt populära iranska dansformen Baba karam och dess gestaltande av maskulina drag. Tre artister och en DJ bjuder upp till dans och queera dansminnen, i ett rum inspirerat av separatistiska fester.

27 augusti: Flora Détraz & Compagnie Pli / Muyte Maker (Performance, Frankrike), Stora Teatern, Göteborg

Föreställningen Muyte Maker hyllar olydiga kroppar. Genom en konstant flödande föränderlighet ifrågasätter den hur kvinnor representeras.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten