Fredrik Lindström på turné med dialektshow

tisdag
Foto: Robert Eldrim via Kahlo

Den omåttligt hyllade och älskade programledaren och språkexperten Fredrik Lindström ger sig ut på turné med nyskrivna Stora Dialektshowen. Unikt med showen är det specialskrivna materialet för varje ort som Fredrik och hans sidekick Helena Lindegren besöker. I showen dissekeras frågor om varför dialekter finns, varför de låter som de låter och allt däremellan. Stora Dialektshowen har premiär i Falun och åker sedan vidare till 15 städer bland annat Linköping, Västerås, Göteborg, Stockholm och Fredriks egna hemstad Eskilstuna.

Hur många dialekter finns det egentligen i Sverige? Vem bestämmer vad som är ett språk och vad som är en dialekt? Heter det kex eller tjex? Har även djur dialekter? Fredrik Lindström är en av landets mest älskade programledare och språkexperter. Han har tidigare släppt den kritikerrosade boken 100 svenska dialekter som kom att älskas av svenskarna och blev startskottet för arbetet med Stora Dialektshowen. Under sina år har han stött på otaliga frågor om språk generellt och dialekter i synnerhet. Nu hoppas han kunna ge svar på en del av frågorna i den helt nyskrivna showen som har premiär på Magasinet i Falun.

Jag har märkt hur intresserade folk är av ämnet och det finns alltid tusen frågor om varför det finns dialekter, varför pratar man olika och var olika ord och uttryck kommer ifrån. Nu får jag äntligen göra en publikföreställning på det här temat, och dessutom möjlighet att anpassa showen varefter vi är!

Fredrik Lindström

– Det här blir den första föreställningen jag gör om språk. Jag har märkt hur intresserade folk är av ämnet och det finns alltid tusen frågor om varför det finns dialekter, varför pratar man olika och var olika ord och uttryck kommer ifrån. Nu får jag äntligen göra en publikföreställning på det här temat, och dessutom möjlighet att anpassa showen varefter vi är! Ungefär en tredjedel av föreställningen är varje kväll speciellt utformad för orten ifråga och fokuserar på den lokala dialekten, säger Fredrik Lindström om den kommande turnén.

I Stora Dialektshowen kommer publiken på ett underhållande sätt få fördjupa sig i våra svenska dialekter. Det blir en rolig, skechtig och faktabaserad show där publiken får en genomgång i de stora frågorna men också grotta ner sig i sina egna dialekter. Gnäller dom verkligen i Västerås och är göteborgare så himla glada? Varför pratar en del människor med mer dialekt när de blir arga eller när de har sex? Vilken är landets obegripligaste dialekt? Med sig på scen har han skådespelerskan Helena Lindegren, en sidekick som kommer hjälpa Fredrik att visualisera och illustrera showen.

– Helena är en alldeles perfekt sidekick! Hon kan sjunga, dansa, spexa och kommer lyfta showen till nya höjder, säger han. Hon har också mycket erfarenhet av improvisation och det är perfekt, eftersom varje kväll kommer att bli annorlunda i den här showen. Och så är hon förstås en jäkel på att härma dialekter!

Fredrik Lindströms nya föreställning Stora Dialektshowen har premiär på Magasinet i Falun den 16 mars 2024 och spelas därefter i 15 städer under våren och hösten.

Biljetter till föreställningen släpps idag, tisdag 4 dec, klockan 09.00.

Turnéplan Stora Dialektshowen – Av och med Fredrik Lindström:

16 mars – Falun, Magasinet

17 mars – Gävle, Konserthuset

27 mars – Linköping, Konsert & Kongress

12 april – Kalmar, Kalmarsalen

13 april – Jönköping, Konsert & Kongress

14 april – Norrköping, De Geerhallen

20 april – Uppsala, UKK

26 april – Västerås, Kongress

27 april – Sundsvall, Tonhallen

28 april – Umeå, Idun

16 maj – Växjö, Konserthuset

17 maj – Göteborg, Lisebergsteatern

18 maj – Göteborg, Lisebergsteatern

6 sep – Karlstad, Scalateatern

7 sep – Örebro, Hjalmar Bergman Teatern

8 sep – Eskilstuna, Teatern

20 sep – Stockholm, Cirkus

21 sep – Stockholm, Cirkus

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten