Fem nya akter klara till Åre Sessions

torsdag
festival

Johnossi. Foto: Fredrik Skogkvist

Ytterligare fem artister är nu klara för Åre Sessions 2023! Johnossi, Cleo, Sløtface [NO], Prof. Stranger och Bibi Seck förgyller samtliga skidsäsongsavslutningen i Åre 28 april-1 maj 2023 – som i år presenterar ett fullt program även under hela söndagen.

När skidsäsongen ska firas av i Åre, står den kombinerade musik- och skidfestivalen Åre Sessions numera traditionsenligt redo med ett fullspäckat program för både lokala och inresta besökare. Årets festival sträcker sig mellan fredag 28 april och måndag 1 maj, där det kommer vara ett fullt program även hela söndagen, tack vare att måndag är röd dag.

– Vi är så glada över att få erbjuda våra besökare möjligheten till en riktig långhelg med massa skidåkning och grymma konserter, säger Liza Nilsson från festivalledningen.

Redan klara artister för festivalen är Daniela Rathana, Sarah Klang, Sara Parkman, Gidge och BELL.

Johnossi

Det bor en särskild kraft i begränsningar. Så när barndomsvännerna John Engelbert och Oskar ”Ossi” Bonde bestämde sig för att ensamma göra ett helt rockbands arbete så uppstod något alldeles magiskt. Johnossi lyckades spela både högre, råare och större än sina kollegor trots att de var just en duo. Den självbetitlade debuten från 2004 tog både Sverige och världen med storm och sedan dess har det flerfaldigt Grammisvinnande bandet lyckats upprepa den bedriften på hela sex album till. På den senaste, den vansinnigt frenetiska ’Mad Gone Wild’ från 2022, möter vi ett Johnossi i absolut högform. Sångaren och gitarristen John gjorde dessutom succé i senaste upplagan av Så mycket bättre med sina gripande tolkningar av låtar som ’Anxious Angels’ och ’Heroes’. Men hur bra Johnossi än är på skiva så är livescenen den plats de briljerar allra mest på. I vår kommer ett av Sveriges absolut bästa liveband att ta med sig sin överjordiska synergi till Åre Sessions.

Cleo

Trots att Cleo sedan länge hört till den svenska hiphopscenens viktigaste och mest mångfacetterade röster är faktiskt nya skivan ”Missaoui” hennes första svenska fullängdsalbum. Men ”Missaoui” är inte en debutskiva förutom på papperet. Fylld till brädden med erfarenhet, vishet, smärta och ja, livet, har Cleo skapat ett kraftfullt vibrerande magnum opus. På albumet har vännen, producenten och Random Bastards-kollegan Academics bidragit med de atmosfäriska, mångbottnade beatsen, på vilka Cleo briljerar som vokalist och textförfattare. Resultatet är ett av årets absolut starkaste album, där Cleo både nominerats för Årets Album och Guldmicken på P3 Guld.

Sløtface [NO]

Norska Sløtface har, med frontpersonen Haley Shea i spetsen, varit en del av vårt grannlands rockscen sedan 2012. Under de senaste åren har bandet genomgått en stor omvandling, med nya medlemmar och nya sätt att arbeta både musikaliskt och visuellt med externa kreatörer, producenter och låtskrivare. Sløtface kan numera beskrivas som ett musikkollektiv – fortfarande centrerat runt Haley Shea, men med flera andra personer knutna tätt till den kreativa processen.

Under februari 2023 släpps nya EP:n ”AWAKE/ASLEEP” – vilket blir Sløtface’s första släpp i sin nya kollektiva form. Att döma av singeln ”HAPPY” (2022) har vi en sprakande liveupplevelse framför oss, från själva hjärtat av vårt grannlands kokande rockmusikscen.

Bibi Seck

Är det någon som vet hur man fyller ett dansgolv så är det Bibi Seck. Den hajpade DJ:n från Antwerpen har under de senaste åren blivit en av Belgiens mest eftertraktade med sin eklektiska mix av garage, house, 80-tal och all möjlig funk. Oavsett om det är som programledare för sin hyllade radioshow på Studio Brussels eller som DJ på en stor festival så besitter Seck en nästan övermänsklig förmåga att förvandla dansgolv till en svettig, organisk massa. Packa dansskorna för Bibi Seck kommer till Åre Sessions!

Prof. Stranger

Stockholmsbaserade producenten och artisten Prof. Stranger har med sin egna take på både house, breaks och garage genererat stor uppmärksamhet på hemmaplan, såväl som internationellt. Med sex släpp under bältet har Charles Elf, namnet bakom aliaset, byggt en solid katalog, från vilken han ständigt rör sig i nya riktningar. Under sommaren 2022 släpptes debutalbumet Love Is Forever via Studio 94 Records, det skivbolag han också varit med och grundat.

Efter spelningar på både Year 0001-festivalen RIFT och Way Out Wests dansmusikscen Dungen väntar nu ett energiskt och unikt set på Åre Sessions.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten