Vi ser fram emot 2021

tisdag

Folkhälsomyndigheten publicerade så sent som idag en rapport om fortsatta restriktioner för evenemang och arrangemang. Med den smittspridning som pågår i samhället är det nog klokt.

Spridningen av covid-19 i det svenska samhället är i månadsskiftet november-december 2020 på en sådan nivå att det inte är möjligt att föreslå lättnader för de arrangemang som omfattas av ordningslagen, till exempel matcher med publik, teaterföreställningar och demonstrationer.

Det innebär att vi fortsatt lär få se inställda evenemang runt om i hela Sverige. Och kritiken mot att andra verksamheter, som exempelvis köpcentrum, inte omfattas av restriktioner lär inte få avsedd effekt. Kanske snarare så att restriktionerna skärps där.

Kultur-Sverige lär alltså fortsätta blöda. Stora som små arrangörer och alla de människor som arbetar i kringnäringar får kämpa vidare. Nyligen har Moment Group, kanske Sveriges största nöjes-bolag precis räddats undan konkurs. Andra går det inte lika väl för.

Hoppet står till det vaccin som, vad det verkar, snart ska finnas på plats. Kanske i år. Kanske en bit in på nästa år. När vaccinering till slut kommer igång räknar myndigheterna ändå med att det tar flera månader. De mest pessimistiska räknar med någon form av restriktioner fram till och med sommaren 2021. Låt oss hoppas - och tro - att det blir bättre än så.

Så under tiden - vad kan vi göra? För vi måste ju ändå hjälpas åt att minska smittspridningen.

  • Se framåt, håll hoppet uppe.
  • Då en konsert eller evenemang flyttas fram, behåll dina biljetter om möjligt. Se fram emot upplevelsen även om det blir senare än du tänkt.
  • Stöd kulturskapare där det går. Kanske arrangeras Corona-säkra evenemang i din stad?
  • Upptäck de allt fler digitala evenemangen. Konserter, teater och olika evenemang sänds digitalt live.

Så håll hakan uppe, hjälp till, se framåt och lyssna på de positiva signaler som trots allt hörs.