Nytt album och turné för Umeåbandet HALM

fredag
konsertturnéHALM
HALM. Foto: via Liza B. PR

Det snackas en del om HALM just nu - Umeåbandet som idag släpper nya albumet ”Runner” och rivstartar en rikstäckande releaseturné (från Luleå i norr till Höganäs i söder, plus ett par gig i Danmark). Sin vana trogen kanske man kan säga, det är ett band som är närmast uppväxta på scenen och som firar 15-årsjubileum, trots att de fortfarande har några år kvar till 30.

Nu är det förvisso ingen regelrätt countrymusik det handlar om här, vilket det sällan är när svenska musiker gör sin egen grej. Samtidigt som HALM influeras och jämförs med Crosby Stills & Nash, Fleetwood Mac, Bonnie Raitt, Tom Petty, Creedence Clearwater Revival och Nikki Lane är de ett perfekt exempel på att den svenska scenen för ”så-kallad-americana” har blivit rätt självständig.

I HALMs fall har vi att göra med ett band som tydligt bottnar i Norrland och gräver där de står, med en skandinavisk särprägel som blir extra tydlig på det nya albumet. Skivan har tillkommit som en produkt av bandets konstanta nyfikenhet och spelglädje som tagit dem runt jordklotet – några turnévarv i Europa, ett besök i Kina och säkert bortåt 4-500 spelningar i Skandinavien – vilket är den starkaste orsaken till att ”Runner” låter så imponerande “färdig”. Det är den sortens stamina och självklarhet man får som musiker när man i praktiken bor i sin turnébuss, på väg till nästa gig.

Tre singlar från albumet har redan funnits ute ett tag, närmare bestämt ”Way too late” som kom den 26 januari samt ”Lose myself” från 2022 och “Just in time” som kom förra våren. När de nu får sällskap av sju helt nyskrivna låtar blir det också tydligt vilken bredd HALM besitter, i allt från tunga ballader och ödslig blues till renodlade rock-refränger. Det är producent Johannes Bergenheim och inspelningstekniker Roger Krieg (bekant från sina uppdrag åt Marie Fredriksson, Louise Hoffsten, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm med flera) som bär det största ansvaret för detta, och för att skivan trots sin bredd ändå låter kristallklar och snyggt sammanhållen.

Under våren och sommaren åker HALM på stor releaseturné i samarbete med sitt bokningsbolag MTA Production och turnépremiär imorgon (lördag) i Sundsvall.

Turnédatum:

24 feb - Sundsvall, Q-bar

27 feb - Göteborg, Pustervik

28 feb - Växjö, Kafé de Luxe

29 feb - Urshults hotell

1 mars - Sønderborg, Sønderborghus (DK)

2 mars - Ringkøbing, Generator (DK)

3 mars - Kristianstad, Biljardkompaniet

4 mars - Åker, Folkets Hus

7 mars - Stockholm, Gamla Enskede Bryggeri

8 mars - Upplands-Väsby, Picchus Café

9 mars - Gävle, Gasklockorna

16 mars - Umeå, Droskan

3 april - Borlänge, House of Blues

5 april - Höganäs, Garage Bar

6 april - Mölndal, West Coast Country Festival