Vårens dansprogram på Dalateatern

måndag
dans
Pressbild via Dalateatern

Internationellt, angeläget och lekfullt - Dalateaterns dansvår är en 1-2-3-stegsraket!

1 världspremiär av ”Dick So So”. - Charlotta Öfverholm utforskar humor och sarkasm i ett dansteaterverk om könsidentitet och maktstrukturer.

2 dansresidens - där du får titta in bakom kulissen - Anna Engerström – en hemvändare som backat upp Harry Styles, Dua Lipa och Nile Rodgers på världsscener i London, Tokyo och Paris. Ta chansen att följa Charlotta Öfverholm vars residens fokuserar på världspremiären av "Dick So So”.

3 internationella gästspel - Från Elfenbenskusten kommer Nico med The Very Last Northern White Rhino. Norrdans presenterar Midnight Oil med sju lekfulla dansare nära publiken och kanadensisk koreograf. Les Gamals är tvillingar från Guadeloupe/Martinique som letar sin identitet i Blood Flows – The Power of Brotherhood.

Se hela programmet nedan. För mer information se Dalateatern.

Anna Engerström (dansresidens och öppen visning)

Öppen visning onsdag 7 februari på Dalateatern i Falun (fullbokad!)

Efter 13 år som dansare i London bakom artister som Harry Styles, Dua Lipa och Nile Rodgers kommer Anna Engerström hem till Falun där allt började (på Lugnetgymnasiets dansprogram). Anna har en bred palett som dansare, fotomodell och sångerska. Under 2023 var hon på världsturné med Jean Paul Gaultier Cabaret show som en av solistsångarna.

The Very Last Northern White Rhino

Torsdag 8 februari kl 19.00 i Säters folkets hus

Finstämt och elegant använder den ivorianske dansaren Oulouy streetstilar som krumping, tutting och waving för att skildra människans utrotning av detta hänförande djur. Med små medel och stora känsloyttringar förmedlar dansaren en historia om jordens bräcklighet och den eviga jakten på frihet. Koreografen Gaston Core lockar fram ett rikt språk av rörelser och dansstilar i jakt på en hybrid form av rörelseestetik, som i avsaknad av stereotyper är uttrycksfull och tankeväckande.

Norrdans: Midnight Oil

Torsdag 7 mars 19.00 Kulturhuset tio14, Falun

I kanadensiska koreografen Liz Kinoshitas verk ”Midnight Oil” går det inte att undvika den meddragande pulsen och rytmen som både intar och omger rummet. Genom dynamisk dans och koreografi, nystas det i historiens trådar om exploatering av både mänskligt liv och vår planet. I detta intensivt virtuosa verk samlas publiken runt scenens alla fyra sidor. I mitten, uppstår dans och koreografi, som gör hela rummet levande. Musiken i verket skapas av den världskända producenten George Lewis Jr., bättre känd som Twin Shadow.

Workshop: 65 + – Kom ihåg att leva!

Onsdag 20 mars kl 13.00 Kulturhuset tio14, Falun (fullbokad!)

Sedan 2015 har Charlotta Öfverholm arbetat med projektet Age on Stage. Projektet ifrågasätter dansfältets normer kring kroppar och ålder. Charlotta engagerar människor i workshops världen runt med sin unika förmåga att engagera människor till kreativitet och lust.

Charlotta Öfverholm (dansresidens och öppen visning)

Tisdag 26 mars kl 18.00 Dalateatern, Falun

Det är alltid spännande att få följa processen för ett danskompani med repetitioner inför en premiär. Vi har bjudit in Charlotta Öfverholm och hennes kompani Jus de la Vie att jobba med slutfasen i produktionen Dick So So. På Dalateatern kommer Charlotta med regissör Sam Brown att finjustera och lägga sista handen på verket inför premiär.

Dick So So – Världspremiär!

Fredag 5 april kl. 19.00 Dalateatern, Falun

Koreografen Charlotta Öfverholm och brittiska regissören Sam Brown ger sin världspremiär till Dalateatern. En föreställning med ett nytt grepp; två performers på scen och sångare projicerade som en kör som kommenterar och uppmanar huvudpersonen i olika situationer med sång och text. Huvudpersonen är en kvinna som beslutat sig för att göra om sig till man för att få den uppmärksamhet och succé hon inser bara män kan få i det samhälle hon lever i. Humor och sarkasm blandas i ett dansteaterverk om könsidentitet, maktstrukturer, fördomar och om att hitta tillbaka till sig själv.

Blood Flows – The Power of Brotherhood

Torsdag 11 april 19.00, Dalateatern, Falun

Tvillingparet Les Gamal, från Guadeloupe/Martinique, är en världsledande hiphop-duo som vunnit cred på såväl teaterscener som i streetbattles. I deras föreställning Blood Flows – The Power of Brotherhood tar de med oss på en energifylld resa och visar grunden i deras konstnärliga identitet – broderskapet. Med en kombination av teknisk virtuositet och koreografisk komposition låter bröderna i Les Gamal sina rörelser smälta samman. De rör sig synkront och i symbios för att slutligen drivas av samma puls och hjärta.

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten