Diana Vilarinho ger tre Fado-konserter

onsdag
konsert
Diana Vilarinho - Foto: Musik i Syd

Välkommen ombord på en musikalisk resa till Lissabons labyrintlika gator och in i fadons passionerade värld. I tre konserter bjuder Diana Vilarinho publiken på en musikalisk resa in i fadons passionerade värld.

Diana Vilarinho, född 1997, är en portugisisk sångerska som trots sin ungdom länge väckt uppmärksamhet på fadoscenen – inte minst bland dem som haft förmånen att se henne uppträda live.

Med en högst personlig röst tar hon sig an fadon, denna musikstil som fångar hjärtat och själen hos det portugisiska folket och som tilldelats världsarvsstatus av Unesco. Välkända fado-teman som kärlek, nostalgi, svartsjuka, längtan och saknad – saudade – behandlas av Vilarinho som vore de självupplevda. Det här är musik som inte bara hörs, utan också känns på djupet.

Redan 2008 vann hon prestigefyllda Grande Noite do Fado och hon har vid tre tillfällen deltagit i Caixa Alfama, Portugals största fadofestival. Hon har stått på alla de stora scenerna men likt alla stora fadistas håller sig Diana Vilarinho gärna även nära verkligheten och huvudstadens intima, inrökta och informella fadohus.

Diana Vilarinhos första album släpptes 2021 av Sony Music Portugal. Det rymmer en utsökt, handplockad repertoar och producerades av fadosångaren Ricardo Ribeiro, som också komponerat ett av skivans spår.

På konserten uppträder Diana med traditionella Fado Trio, med portugisisk gitarr, akustisk gitarr och akustisk basgitarr. Det är intimt, själfullt och känslosamt.

Diana Vilarinho – sång

Bernardo Couto – portugisisk gitarr

Pedro Soares – akustisk gitarr

Fransisco Gaspar – akustisk basgitarr

Planerade konsertdatum våren 2023

Palladium i Malmö, 24 mars, arrangör Musik i Syd

Nygatan 6 i Växjö 25 mars, arrangör Musik i Syd

Humlescenen i Bromölla 26 mars, arrangör Musikriket i samarbete med Bromölla Musik och teaterförening

Evenemang

Tips på evenemang relaterade till nyheten