LISAS möter Trondheimsolistene

LISAS möter Trondheimsolistene

torsdag 15 november, kl 19:00

konsert LISAS

”Nydanat traditionellt. Sökande existentiellt. Minimalistiskt exceptionellt.”

Efter succén med albumet Fiddle & Accordion Conversations tar LISAS steget vidare in i nya musikaliska samtal!
Violinisten Lisa Rydberg och accordeonisten Lisa Långbacka har rötterna i folkmusiken men är samtidigt förankrade i andra genrer. I deras kompositioner hörs spår av såväl barock som tango och nutida konstmusik. Här möter LISAS en av Nordens mest framsynta stråkorkestrar och duons klangvärld vidgas och lyfts till nya höjder.

Lisa Rydberg, Riksspelman och barockviolinist,
är utbildad vid Kungliga musikhögskolan och den första någonsin i Sverige att gå en kombinerad utbildning i klassisk musik och folkmusik. Hon har även erhållit Diplom på barockviolin.
Lisa är numer frilansande musiker med ett brett register. Hon utgör ena halvan av hyllade duon Bach på svenska och har turnerat flitigt med grupper som Jul i folkton och Sofia Karlsson band. Lisa har gett ut sex skivor i eget namn och kan därtill höras på en rad skivor med artister som Nicolai Dunger, Sofie Livebrant, Thomas Di Leva, Ane Brun och Ulf Lundell.
År 1999 blev hon Riksspelman och har även tilldelats Pekkos Gustafs hederspris samt Spel Stinas medalj.

Lisa Långbacka, accordeon,
rör sig mellan vitt skilda musikaliska världar; från samarbeten med pop-, jazz- och folkmusiker till opera och teatermusik. Under 2017 var Lisa musikproducent för Nobelbanketten där hon också medverkade som musiker och kompositör. Lisa har tidigare komponerat för och framträtt med kammarorkestern Musica Vitae, varit kapellmästare för Cullbergbaletten, arbetat vid Det Kongelige Teater i Köpenhamn och turnerat med artister som Tomas Ledin, Sofia Karlsson, Lena Willemark, Norrbotten Big Band m.fl.
Lisa är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan och blev 2015 utsedd till Årets dragspelare av Sveriges Dragspelares Riksförbund.

Trondheimsolistene etablerades 1988 och har sedan dess präglats av en hög konstnärlig nivå i kombination med ungdomlig, sprudlande spelglädje. Med konserter och turnéer över stora delar av Europa, Asien, USA och Sydamerika har de kommit att bli en av de mest spännande och dynamiska kammarorkestrarna på den internationella arenan.
Repertoaren vittnar om en stor musikalisk flexibilitet, från barock och romantisk repertoar till tango, jazz, folkmusik, rock och nykomponerad musik. De har spelat in 25 album varav flera vunnit Grammy och Spellemannpriset. Konstnärliga ledare för Trondheimsolistene är sedan 2017 violinisten Geir Inge Lotsberg.

Konserten genomförs med stöd från Statens Musikverk.

Röster om LISAS ”Fiddle & Accordion Conversations”:

”Vi hör ett skarpsinnigt musikerskap… Två instrument blir ett och en person blir två, i en dialog som förmedlar rofylld stämning, vacker harmoni, berörande djup och fjäderlätt sinnlighet.” /Ur Manifestjuryns motivering till priset för Årets Folk 2018

”Fenomenalt vackert och smakfullt…” /Tidningen Vi

”…ett slags undertryck, en undertext, i vilken de viktiga sakerna händer.
… episk och händelserik.” /Dagens Nyheter, ur recension av Po Tidholm: 5/5

Hitta till Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

Biljetter och priser

torsdag 15 november, kl 19:00
Visa alla datum ››

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

tickster LISAS möter - Ordinarie 200 kr
LISAS möter - Student/Ungdom 145 kr