Uppsala Kammarorkester – Mendelssohns Elias

Uppsala Kammarorkester – Mendelssohns Elias

torsdag 7 februari, kl 19:00

Klassisk

Paul Mägi, hedersdirigent
S:t Jacobs Kammarkör

Program:
Felix Mendelssohn: Elias op 70
Solister: Hanna Husáhr, sopran, Ivonne Fuchs, alt, Niklas Björling Rygert, tenor, Olle Persson, baryton

En av Europas viktigaste musikfestivaler ägde rum i Birmingham från slutet av 1700-talet in på 1900-talet. Under festivalens glansdagar på 1800-talet bjöd den ryktbara festivalkommitten in Felix Mendelssohn-Bartholdy att dirigera, och beställde samtidigt ett nytt verk. Då hade han redan börjat på sitt oratorium Elias och undrade om det kanske skulle passa, och han fick klartecken. Sopranstämman komponerade han direkt för Jenny Lind, ”den svenska näktergalen”, som var tidens mest berömda sopran. Halvvägs in i kompositionsarbetet skrev han till henne: ”Jag hoppar runt i rummet av glädje. Om det bara visar sig vara hälften sa bra, som jag tror det är, hur nöjd skall jag inte vara!” Texten till Elias skrevs på tyska men översattes inför uruppförandet i Birmingham till engelska. Musiken i Mendelssohns Elias innehåller allt från förhäxande melodisköna arior till suggestivt täta och dramatiska körsatser. Uruppförandet 1846 blev en succé.

Samarbete
Uppsala Kammarorkester, S:t Jacobs kammarkör och solister leds av tidigare chefdirigenten, numera hedersdirigenten, Paul Mägi. S:t Jacobs Kammarkör bildades 1980 och har både S:t Jacobs kyrka och Storkyrkan som hemvist. Kören leds av Gary Graden och den turnerar regelbundet, senast till festivaler i Rom, Perugia och Assisi, och har vunnit ett stort antal priser inklusive European Grand Prix for Choral Singing. Paul Mägi, S:t Jacobs Kammarkör och Uppsala Kammarorkester har genom åren samarbetat kring flera produktioner.

Efterfrågade sångsolister
Sopranstämman som komponerades för Jenny Lind sjungs av Hanna Husahr. Hon tilldelades Birgit Nilsson-stipendiet 2017 och har de senaste säsongerna bland annat varit engagerad vid Kungliga Operan i Stockholm och framträtt på operan i Versailles. Även mezzosopranen och alten Ivonne Fuchs har nyligen framträtt både på Kungliga Operan liksom i Versailles och även gett konserter i Barcelona och Moskva. Tenoren Niklas Björling Rygert tillhör den fasta ensemblen vid Kungliga Operan där han sjungit ett stort antal roller. För sin gestaltning av Mime i Rhenguldet och Siegfried fick han stor internationell uppmärksamhet. Barytonen Olle Persson tillhör sedan många år de allra mest efterfrågade svenska sångsolisterna både på opera- och konsertscenen.

Uppsala Kammarorkester – en kammarorkester på högsta nivå.

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå. 2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år! Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Hitta till Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

Biljetter och priser

torsdag 7 februari, kl 19:00
Visa alla datum ››

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

tickster Kammarorkester - Ordinarie Gul 370 kr
Kammarorkester - Ordinarie Vit 320 kr
Kammarorkester - Ordinarie Blå 155 kr