Uppsala Kammarorkester – Klassiskt och nyskrivet

Uppsala Kammarorkester – Klassiskt och nyskrivet

torsdag 11 april, kl 19:00

Klassisk

Gérard Korsten, dirigent
Ilya Gringolts, violin

Program:
Elfrida Andrée: Konsertuvertyr i D-dur
Albert Schnelzer: Violinkonsert nr 2, ”Nocturnal Songs” (Uruppförande)
Wolfgang Amadeus Mozart: Symfoni nr 35 ”Haffner”
Sergej Prokofjev: Symfoni nr 1 ”Den klassiska”

Det är alltid något extra när musik ska uruppföras. Därför kan vi med spänning se fram emot den här konserten med en internationellt uppmärksammad svensk tonsättare – Albert Schnelzer. Violinkonserten är skriven till den framstående violinisten Ilya Gringolts som gästade Uppsala 2015. Han gjorde succé och blev åter inbjuden, nu med detta beställningsverk. Schnelzers musik har fått stor uppmärksamhet internationellt och i Sverige är han bland mycket annat aktuell med en nyskriven opera om Norrmalmstorgsdramat. Att skriva solokonserter har alltid lockat honom. Och han söker alltid nya infallsvinklar. Inspirationen till den nya konserten har han hittat i tillståndet som uppstår just innan man ska somna. — Ja, den där zonen mellan vaket och sömn, mellan två olika världar, när man känner sig tyngdlös, svävar. Just den har jag försökt hitta i musiken, som också är skir och transparent. Jag provade många nya sätt att verkligen få violinen att lyfta. Albert Schnelzer använder sig ofta av kraftfulla titlar, som Dance With the Devil eller A Freak in Burbank. Titeln till den nya violinkonserten är hämtad från en samling berättelser av nobelpristagaren Kazuo Ishiguro: Nocturner, som ju också betyder nattmusik.

Mozart hade just flyttat från födelsestaden Salzburg till Wien när han fick beställningen på en ny symfoni av borgmästaren i Salzburg, Siegmund Haffner, som skulle upphöjas till det adliga ståndet.
Han hade tidigare beställt en serenad till sin dotters bröllop, Haffnerserenaden, och nu ville han få även den här händelsen manifesterad med musik av Mozart. Symfonin är också jublande glad och kraftfull, full av Mozarts lekfulla melodier, men även svindlande virtuos med snabba stråkpassager och överraskande språng.

Tidigt neoklassiskt verk
När Sergej Prokofjev komponerade sin första symfoni ville han efterlikna wienklassicisterna och hans symfoni anses vara ett av de allra första neoklassiska verken. Men Prokofjevs särpräglade avtryck med överraskande ackord och lätt aviga melodivändningar gör att musiken är modern. Det är också ett av hans mest spelade och omtyckta verk.

Konserten leds av Gérard Korsten, som var Uppsala Kammarorkesters första chefdirigent mellan åren 1994-1998. Han inleder denna torsdagskväll med musik av Elfrida Andrée och hennes upphöjt majestätiska Konsertuvertyr.

Uppsala Kammarorkester – en kammarorkester på högsta nivå.

Med varm och stor orkesterklang och en stilbredd från tidig barock till samtida musik kan Uppsala Kammarorkester konsten att trollbinda sin publik. Orkestern är av många ansedd som en av Sveriges främsta. Uppsala Kammarorkester grundades av Carl Rune Larsson och bestod då av en blandning av professionella musiker och amatörer. Genom åren har orkestern utvecklats till en helt professionell kammarorkester på högsta nivå. 2018 fyller Uppsala Kammarorkester 50 år! Under säsongen 2018-2019 gör vi en minnesresa men det blir även uruppförande och nya spännande solister. Tre chefdirigenter som har haft stor betydelse för orkestern gästspelar under jubileumssäsongen, Gérard Korsten, Howard Shelley och Paul Mägi.

Hitta till Uppsala Konsert & Kongress

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

Biljetter och priser

torsdag 11 april, kl 19:00
Visa alla datum ››

Uppsala Konsert & Kongress
Vaksala Torg 1
75331 Uppsala

tickster Kammarorkester - Ordinarie Gul 300 kr
Kammarorkester - Ordinarie Vit 255 kr
Kammarorkester - Ordinarie Blå 115 kr