En helafton med Nordiska kammarensemblen

En helafton med Nordiska kammarensemblen

fredag 23 november, kl 19:00

Klassisk

Ofta när Nordiska Kammarensemblen konserterar bjuds publiken på ett axplock av stycken utifrån ett specifikt tema. Denna kväll är temat hela verk och programmet består av musik av bland annat Franz Berwald och Nino Rota.

Franz Berwald var en man med många strängar på sin lyra. Redan som sextonåring anställdes han som violinist i Kungliga hovkapellet, som med vissa avbrott blev hans arbetsplats fram till 1828. Förmodligen var det under dessa år som han grundlade sin stora skicklighet i instrumentering, för någon kompositionslärare lär han inte ha haft. Flera gånger prövade Berwald lyckan utomlands och när han var i Berlin livnärde han sig bland annat som sjukgymnast. I kvällens konsert framförs Berwalds Septett, ett verk som förmodligen inspirerats av Beethovens Septett i Ess-dur. Många menar att Berwalds verk är väl så bra som förebilden.

Att Nino Rota var ett underbarn råder det ingen tvekan om. Redan innan tonåren skrev han musik för större ensembler och som elvaåring komponerade han bland annat ett oratorium. I vuxen ålder arbetade han som musiklärare och vid sidan av det komponerade han bland annat musiken till en lång rad filmer. Några av hans mest kända filmmusikkompositioner är ledmotiven till La strada, Det ljuva livet och Gudfadern. I kvällens konsert framförs hans kvintett för flöjt, oboe, viola, cello och piano.

Hitta till Nolaskolans Aula

Nolaskolans Aula
Viktoriaesplanden 31
89135 Örnsköldsvik

Biljetter och priser

fredag 23 november, kl 19:00
Visa alla datum ››

Nolaskolans Aula
Viktoriaesplanden 31
89135 Örnsköldsvik

tickster Nordiska kammarensemblen 200 kr