Jag hörde en sång 7/2 kl. 12:00

Jag hörde en sång 7/2  kl. 12:00

fredag 7 februari, kl 12:00

musikteater teater poesi

Nätbokning för matbeställning stängs 2 dagar innan. Kontakta Anki 0705695633 vid sen beställning.

År 2020 hedrar Pajso 100-årsminnet av poeten DAN ANDERSSONS död med en vuxen- och en barnföreställning.
Det är ett jubileum att fira, att sörja och framför allt hylla.

JAG HÖRDE EN SÅNG PÅ EN STJÄRNA EN GÅNG.
”Göte, slå lite vatten i färgen så den håller sig tills jag kommer tillbaks”, ropade han från grinden och slängde sig upp på cykeln, borta var han. BORTA VAR HAN! Det här har min pappa berättat.
Göte var min äldsta farbror, han var då 15 år, min pappa Börje var 7 år. Året var 1920. Han som försvann på cykeln var Dan Andersson.
Han kom aldrig tillbaks till renoveringen av den lilla stugan på Norgrens gård på Gonäsheden. Han förgiftades och dog på Hotell Hellman i huvudstaden natten mellan den 15 och 16 september.
”Fru Dan”, Olga Andersson, fick flytta in ensam, utan sin poet. I den lilla stugan levde sorgen men så småningom flyttade även glädjen in. Lilla Monika föddes sex månader senare och växte upp med de åtta Norgrensungarna.
Nu är alla borta men berättelserna finns kvar. Och kvar är också den gamla stugan.
/Maria Norgren, skådespelare & vinnare av Dalarnas Byggnadsvårdspris 2019 med "Gamla Stugan på Gonäsheden, Dan Anderssons sista bostad".

”Men jag hörde en sång på en stjärna en gång, som jag minns en smul av än,
det var sången om pinan av världarnas synd och om Herren av himmelen.
Men en stjärnornas sångare sade mäj att det där var en jordisk sång,
som en ängel lärt för övnings skull när han hämtat en själ en gång.”
(Ur dikten Gillet på vinden.)

I hundra år har vi älskat Dan Anderssons dikter, det var först efter sin död han blev riktigt uppskattad. Det är ett hundraårsjubileum att fira, att sörja och framför allt hylla. Dela hyllningen med oss, Pajso, och följ med oss på färden mot den stjärna där sången hörs som bäst.

Musikteatergruppen Pajso, nu i samarbete med Frilansteatern, har gjort egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi sedan 1991. Med sin speciella ton har man lockat fram en ny lyssning av diktarens texter. Pajso är namnet på det lekfulla vattendrag som rinner genom Dan Anderssons finnmark i södra Dalarna.
Pajso består idag av Mats Himmelstrand (musiker) och Maria Norgren (skådespelare), båda med lång yrkeserfarenhet. Mats sång och gitarrspel för fram berättandet i Dan Anderssons poesi till spännande sagor. Musiken rör sig runt visa, pop och blues. Marias direkta tilltal ger alla ett utrymme för personliga tolkningar av diktarens texter, texter som bärs fram av musiken både i sång och i tal.
För Pajso är Dan Anderssons texter navet och musiken drivet

Hitta till Västerbottensteatern

Västerbottensteatern
Nordlandergatan 1
93133 Skellefteå

Biljetter och priser

fredag 7 februari, kl 12:00
Visa alla datum ››

Västerbottensteatern
Nordlandergatan 1
93133 Skellefteå

tickster