Handmade Issues på Bygget Fest & Konferens

Handmade Issues på Bygget Fest & Konferens

lördag 16 november, kl 13:00

konferens

HANDMADE ISSUES 2019
Synapser – hjärna, hjärta, hand. Vad händer i mötet?

Handmade Issues är ett kreativt forum för handgjort skapande som arrangeras av Hemslöjden en gång om året.

Den 16 november 2019 diskuteras handgjort skapande utifrån temat ”Synapser – hjärna, hjärta, hand” och vad som händer i mötet mellan de tre.

Prästen och meditationsläraren Are Norrhava leder oss genom en eftermiddag med olika perspektiv på hur kreativitet och hantverk kan skapa möten och möjligheter i vår tids sociala, ekologiska och existentiella utmaningar.

Hemslöjden delar även ut stipendier på totalt 232 000 kronor till framstående slöjdare och konsthantverkare.

Konferensen börjar 13.00 men kom gärna tidigare för att hinna upptäcka årets stipendiater och ta del av Folk Labs hållbarhetslabb i mingelområdet.

PROGRAM

Moderator Are Norrhava hälsar välkomna

Årets moderator är präst och meditationslärare som brinner för mänskliga rättigheter. Han medverkar regelbundet i Sveriges radios program ”Helgsmål” och ”Tankar för dagen”. I podcasten ”Djup tid och tunna ställen” utforskar han vår tids andlighet.

Synapser – Meditation och slöjd som läkemedel

Vad har meditation och handarbete gemensamt – ur ett existentiellt perspektiv? Are guidar oss i medveten närvaro och berättar om den genuina kontaktens läkande effekter för individ och samhälle.

Inledande samtal – vad händer i mötet?

En inledande dialog kring vad som kan hända i mötet mellan hjärna, hjärta och händer. Are Norrhava samtalar med Katarina Brieditis, designer och konsthantverkare, om när gamla kunskaper möter samtidens utmaningar och något nytt växer fram.

Spillmaterial blir designlampor

Formgivaren Lill O. Sjöberg berättar om Skryta som skapar lampskärmar av textilt spillmaterial. Skärmarna tillverkas av männi¬skor långt från arbetsmarknaden, i samarbete med Remake på Göteborgs Kyrkliga Stadsmission. Liveslöjd av Mari Forsgren.

Vem får ta plats?

Göran Johansson och Mikael Alfredsson berättar om projektet ParaCraft/Liv i rörelse, där vuxna personer med funktionsnedsättning stimuleras till ett mer aktivt liv genom slöjd.

Digital slöjd för en hållbar värld

Konstnären och verksamhetsansvarige Staffan Hjalmarsson berättar om Folk Lab, som skapar social och digital mening. Med pop-up labb, workshoppar och utbildningar byggs aktiva mötesplatser. Allt för att fler ska delta i den akuta omställningen till en hållbar värld.

Är allt bra redan gjort?

Samtal med möbelformgivaren och professorn Andreas Nobel som hyllar lagandet som slöjdinnovation.

Avslutande samtal

Handmade Issues arrangeras av Hemslöjden med stöd från Barbro Osher Pro Suecia Foundation och Kulturens bildningsförbund.

Fika ingår i biljettpriset.

Hitta till Bygget Fest och Konferens

Bygget Fest och Konferens
Norrlandsgatan 11
11143 Stockholm

Biljetter och priser

lördag 16 november, kl 13:00
Visa alla datum ››

Bygget Fest och Konferens
Norrlandsgatan 11
11143 Stockholm

tickster Biljett, medlem i Hemslöjden 155 kr
Biljett, ordinarie 225 kr