MENY

Stäng Om du inte hittar din stad eller ort här kan du söka efter den med hjälp av sökrutan ovanför

Sveriges största städer
Stockholm Göteborg Malmö Uppsala Västerås Örebro Linköping
Norrbotten Luleå Piteå Boden Västernorrland Sundsvall Örnsköldsvik Härnösand Värmland Karlstad Kristinehamn Arvika Uppsala Uppsala Enköping Bålsta Östergötland Linköping Norrköping Motala Kalmar Kalmar Västervik Oskarshamn Kronoberg Växjö Ljungby Älmhult
Västerbotten Umeå Skellefteå Lycksele Gävleborg Gävle Sandviken Hudiksvall Örebro Örebro Karlskoga Kumla Stockholm Stockholm Södertälje Täby Västra Götaland Göteborg Borås Trollhättan Gotland Evenemang på Gotland Blekinge Karlskrona Karlshamn Ronneby
Jämtland Östersund Strömsund Sveg Dalarna Borlänge Falun Avesta Västmanland Västerås Köping Sala Södermanland Eskilstuna Nyköping Katrineholm Jönköping Jönköping Värnamo Växjö Halland Halmstad Varberg Falkenberg Skåne Malmö Helsingborg Lund

Stäng listan med städer och län

SOLELD - en sång för jorden

2016-11-20, kl 17:00

Pressbild: SOLELD - en sång för jorden

Biljetter & priser

Söndag 20 Nov, kl 17:00


Kungsparken 1
Göteborg

Från 375.00 kr

Köp biljett hos biljettforum

Med myter, dans och musik skapar vi en väv, en spegel, där vi kan se oss själva och våra liv denna, vår korta stund på Jorden. Föreställningen Soleld är ett temperamentsfullt och livsbejakande kalejdoskop av musik, poesi, dans och myter. Ställ dig här, Eva! sa guiden och pekade på en stenplatta på golvet i den stora amfiteatern i Jordanien. Guiden visste att jag arbetar som berättare. Stenplattan var olik alla de andra plattorna. Övriga gruppen jag reste med gick och satte sig. Jag sa några ord. Alla hörde mig perfekt. Jag flyttade mig några meter bort och sa samma sak – jag hördes inte längre, och återvände till den speciella stenplattan. Det var här berättaren stod för tusentals år sedan. Bakom honom fanns en scen för musiker, sångare och kanske dansare. När jag stod på ”berättarplattan” hörde jag också mig själv, min egen röst, som en modern medhörning. Jag rös. Plötsligt svindlade tanken. Berättat har vi människor gjort i tusentals år, och gör fortfarande. Myten, ett av de första uttrycken för det som är större än oss själva, som när vi betraktar den oändliga stjärnhimlen. Jag hörde myterna, sångerna och musiken. Jag kände danserna. Så föddes visionen till den föreställning jag nu vill iscensätta. Jag ställer mig på berättarplattan.

Eva Löfman Törnqvist, berättare Nu bjuder vi in till musik, dans- och berättarfest i Göteborgs vackraste teaterhus! I tusentals år har har urbefolkningar världen över levt i samklang med jorden och allt levande. Direkt från Arizona kommer nu Grandmother Mona Polacca, för att medverka i denna enda föreställning. Hon stammar från Hopifolket i Arizona på sin fars sida och på sin mors sida från folket från det gröna och blå vattnet, Havasupai, ursprungligen från Grand Canyon. Mona Polacca är medlem av det internationella rådslaget, ”The International Council of Thirteen Indigenous Grandmothers”, som säger:
”Vi är här för att uttrycka vår förtvivlan över förstörelsen och förgiftningen av vår jord. Vi är här för att påminna om den urgamla kunskap som finns förborgad i myter och ceremonier, och som det är hög tid att aktualisera.” ”The International Council of Thirteen Indigenous Grandmothers” har kommit samman för att dela sina visioner med varandra och för att inspirera oss alla att mera medvetet skapa vår gemensamma framtid. Deras djupa kunskap och deras vördnad inför alla former av liv på vår jord gör dem till poeter och storartade storytellers.

Musiken i föreställningen utgörs av så skilda uttryck som trummor och sånger från Hopifolket, Cheyenne och Lakota, till nykomponerad musik av Teresa Indebetou, föreställningens kapellmästare samt Jenny Kristoffersson som spelar bas. En stråktrio bestående av cellisten Petra Lundin från Göteborgs Symfoniker, violinisten Emma de Frumerie, medlem av Kungliga Filharmonikerna och Emilia Wareborn, viola, från Det Kongelige Teater i Köpenhamn medverkar med klassisk musik. Qiyans krets, det vill säga, Josefin Liftig (flöjt), Marianne Holmboe (sång, slagverk) och Veronika Halten (harpa), förtrollar oss med hjälp av klanger från de sefardiska, arabiska och västerländska medeltida traditionerna. Dessutom medverkar dansaren Anette Pooja med klassisk indisk dans och med folkdansen Kalbeniya, en färgstark dans från den romska traditionen i ökenområden i Rajastan. Medverkande:
Mona Polacca, storytelling Teresa Indebetou, piano, sång, kompositör Jenny Kristoffersson, bas Petra Lundin, cello Emma de Frumerie, violin Emelia Wareborn, viola Josefin Liftig, flöjt, slagverk Marianne Holmboe, sång, slagverk Veronika Halten, harpa Anette Pooja, dans Eva Löfman Törnqvist, berättare, sång. Idé och produktion Simsalabim musik- och berättarteater Föreställningens längd 2,45 timme inklusive 20 minuters paus  .

Hitta till SOLELD - en sång för jorden